Sunday, May 19, 2013

peristiwa 14 feb

After balik keje 5 petang, aku cepat-cepat siap. Si acik dan aika beria nak ambik pukul 7  malam. 6.45 petang aku da siap.. tapi cal and text si aika.. sampai sudah dye tak jawab. Macam tak jadik jek..last2 aku tertidoe. Dengan perut lapar. Dah katanak diner, aku kosongkan perut satu hari la.. huhu. 8.55 malam tepon aku berbunyi.
"Woih! Cepat turun. Aku da kat bawah."
Ceit.. si aika baru sampai. Aku dengan mamainyer cecepat turun
Sampai bawah, da pelok2, dyemintak maaf sebab lambat. Paham dah.. hahaha. Bukan aku kisah pun tapi perut aku kisah la..
"Nak pelok, dalam kete boleh?"
Sore sape ntah jerit. Kitorang cecepat masuk kete. Citer dye bukan acik yang drive. Orang lain. Haish! Ni wat aku segan., aku bebel kat si aika and acik. Janji nak datang pukul berapa, sampai pukul berapa.. tetibe si driver depan aku pun bebel gak. Oke! Sesame la kami bebel. Huhu.. aku yang kene bagitaw jalan sebab itulah tujuan aku ikut same. Tapi aku pun berpandukan navigation.haha.
Kendian si acik and si driver pom dok la kenekan aku. Konon nyer nak sakat lah.. aku ni bendul, perhati jek maps tu. Padahal jalan straight jek.. ceit!  
Sakan aku dok bergelak nan si driver tapi bukan tau dye sape. Rupe dye pun aku tak tengok lagi. Aika pun kenalkan la...abang dye rupenyer..oke! Kami pun ke dinner la. Da abes sume, kami ke dataran. Lepak jap. Si aika dan acik ni sakan bergambar. Kol 2 baru diorang anta aku balik. Tu pun sebab aku keje kol 6.30 pagi esok. Klu tak, takdenyer diorang nak hantar aku pepagi.
Si driver ninak mintak phone aku. Nak tengok katanya.si aika plak cakap, "dye nak ambik no phone koe la tu,ase!"
 Ooo.. macam tu rupenye orang nak mintak no phone. Hahaha...
Kitorang tukar-tukar la no phone. Tapi that night dye buat something yang buatkan kau terkejut.. seyes terkejut. Aku marah! Esoknyer aku keje macam bese. Tapi that week memang aku sangat sibuk
 Last week with team..sangat la sibuk. Tapi bermula la perkenalan kami. Itu isi pentingnyer.. hahaha...
tapi dalam mase yang same, aku tetapmenidakkan kan perasaan. Aku ingatkan dye aku ni awek orang.. huhu.. even awek ke 2..
Tapi dye kata dye yakin. Aku kan tak suke orang yang terlalu yakin. 
Pertemuan kedua bile aku cakap nak makan ayam golek. Dye datang dari jauh. Tapi still bawak aika and acik. Aku la yang tak selesa kalau berdua,. Huhu..
Aku ni, tak jumpa dye takpe, tapi klu jumpa laen sikit perasaannyer.. haha..
Ntah. Aku boleh manja nan dye, gedik-gedik. Dye pun layan jek. Maybe sebab aku da lama tak gedik.. well!! Aku kan long distance relationship.huhu..
Pertemuan ke 3, kat mid valley. Still ada aika and acik.  Pertemuan ke4, baru kami berdua. Tu pun kat mid valley jugak. Dye text aku cakap nak jumpa sebab dye tension. Aku pun tak tahu macam mana aku boleh setuju. Then jumpa jek la. Haha... 
Day by day kitorang contact. Tapi si driver ni jenis suke call. Yup! Admit dye da brape kali nak aku jadi awek dye. Tapi aku ingatkan dye aku awek orang even aku nan bf aku semakin jauh jurangnyer.That night aku agak tension. Aku rase sangat rimas.aku marah si driver.. aku tengking dye. Bese aku marah, dye oke jek. Tetibe hari ni sentap. Haish! Dye da tak jawab call aku, dye tak reply aku. Then aku bercall dengan aika. Si aika plak nak makan burger bakar kat cheras. Oke aku layan jek. Dye kata nak bawak abang. Tak kesah pun. Malam tu, si driver call aku suh aku turun. Aku tunggu kat bawah. Diorang sampai aku terus masuk kete. Aika tidur,aku borak dan gelak-gelak nan acik. Aku nan driver kan gadoh., hurm..!!! Tapi dye langsung tak pandang. Aku tengok dye ikut cermin jek. Acik perasan la. Mase makan burger bakar, si driver ni langsung tak nak cakap nan aku even pandang pun tak. Aku tanya nak order air ape pun, si acik yang jawabkan. Alahai jauhnyer rajuk..hmm...
Tetibe dye nak suap burger..aku tak nak!merajuk la konon. Huhu.. tetibe aku pasan mulut dye cakap something yang buatkan secara automatik mulut aku terima suapa dye. Ggrr!!! Lepas tu dye gelak dan aku malu sendiri.. Huhu
Then mase nak balik, boleh dye jalan dan tinggalkan aku kat belakang.ceit!tak gentle la..!malam tu dye perlu tau ape aku rase. Huuiii,,,!!! dan aku memang bagitau. Dalam mase yang same aku bagi taw status aku. Ntah la.. aku tau aku salah sebab curamg dan terime si driver. Tapi biarlah ape orang nak kata, kesakitan aku dan kebahagiaan aku yang lalui. Dari hari pertama,sehingga hari ni, hampir 3 bulan hubungan ni. Aku rase inilah yang aku inginkan..tipu kalau aku kata kami tak penah gaduh dalam 3 bulan. Bagi aku gaduh tu boleh buatkan kita kenal lagi partner kite..dan sekarang, aku.. ngah lepak.. haha...  Giteww... hehe.. bubye..! Hehe

Wednesday, February 27, 2013

little girl

Mahirah yasmin binti mohd yusni
25 oktober 2012

Dear mahirah, i want you to read this when you know how to read. This is about your mom...

Pada pertengahan bulan 8, ibu maeyah kene pegi hospital.. untuk check perut. Tapi  doktor sahkan uri ibu maeyah dah jatuh. Doktor bagi cuti 2 minggu pada ibu sebab ibu takleh gerak banyak... Lepas 2 minggu ibu kene datang hospital untuk check. Masa tu ibu rase sangat  susah. Ibu kata susah sorang takpe tapi ibu kata da susahkan semua orang sebab orang kene buat keje2 ibu.
Then after 2 minggu ibu g hospital nak dapatkan tarikh masuk wad dan jugak untuk check perut.  Doktor bagi ibu keje tapi next week datang balik. Tu kalau mockma xsilap. Lepas seminggu ibu jumpa doktor lagi.Mase tu doktor kata mungkin pembedahan segera kene buat sebab uri ibu masih lagi kat bawah tapi doktor tak nak sebab maeyah tak cukup bulan. Ibu kene masuk wad sampai ibu lahirkan maeyah.  Maeyah bayangkan ibu tinggal kat wad selama sebulan. 3 minggu ibu dok kat hospital KB. Dari umah maeyah sampai hospital KB  3jam lebih. Abah & abang2 maeyah payah datang jenguk ibu. Jauh, sayang. Mase tu jugak abang yusri demam. Ibu maeyah tak bagi abah jenguk ibu sebab kesian abah nak jaga abang2 maeyah.
Even bukan sehari tapi ibu nan mockmaa selalu contact. Ibu nak bercerita, dan mockmaa nak mendengar. Mockmaa nak balik tolong tapi mockmaa bukan dapat buat ape2 pun.ibu selalu nangis. Tapi ibu kata, mase dye susah tu, orang lain lagi susah dari dye.
Ibu mintak  dok hospital jeli. Boleh pergi. Abah dan abang2 maeyah pun datang jenguk sebab sejam je dari umah maeyah. Seminggu ibu dok situ.. then ibu kene masuk hospital KB balik. Sebab nanti ibu da nak bersalin.
Mockmaa nak jaga ibu maeyah lepas dye bersalin sebab mockmaa paham ibu maeyah susah..mockmaa sampai dari KL 24 oktober malam. Pagi2 25 tu mockmaa nan tok mak g hospital sebab ibu maeyah nak masuk bilik bedah kol 8.30pagi..
Ibu maeyah tenang mase mockmaa jumpa. Dye dok ngaji.
Ibu masuk bilik bedah kol 9.30pagi 25 oktober 2012. Pukul 12 tgh hari baru maeyah kuar. Ibu belom kuar lagi..
MaEyah tau tak? Ibu nak sangat anak perempuan sebab ibu boleh jadikan teman nanti. Ibu maeyah boleh pregnant 3x je sbb sumer operate.
Mase maeyah kuar dari bilik bedah, mak tok, mockmaa and abah maeyah syukur sangat bile tau baby perempuan. Kesusahan ibu mase mengandungkan maeyah diberi ganjaran yang besar. Iaitu maeyah. Alhamdulillah..
Selepas 40 minit baru ibu maeyah kuar dari bilik bedah. 2 hari maeyah kene dok dalam incubator sebab maeyah tak cukup oksigen.  Selepas hari ketiga, mockma kene balik KL sebab cuti dah habes.
Untuk pengetahuan maeyah, 26hb adalah hari raya korban. Ibu langsung tak rase raya korban mase tu. Sebab maeyah..sebab ibu lahirkan maeyah. Mockma tak dapat bayangkan secara keseluruhan ape yang ibu tanggung mase tu sebab bukan mockma yang tanggung. Tapi ibu maeyah..mockma hanya jadi pendengar je kadang-kadang. Abang2 maeyah pun ibu susah nak lahirkan. Abang yusri, ibu sakit 3 hari, angah pulak sakit ibu hanya sehari dan mase tu cuti sekolah.
Ibu susah lahirkan maeyah tapi kesusahan ibu berbayar dengan hadirnya maeyah... semoga maeyah jadi anak ibu yang baik bila besar nanti...


#hey, girl.. i miss you badly :))
Maeyah hari ke 2 selepas keluar dari incubator








By::assez chachers

team activity Part 2

assalamualaikum..

mengabadikan dan menyimpan sesuatu dengan cara dalam talian. bukan dalam ingatan sahaja katanya.. hehe.. Perancangan BBQ ni aku nak sejak pertengahan tahun lepas lagi. bila kene pindah Kelana Park View lagi la aku nak sebab belakang office ada port BBQ yang best. january, TL aku bagi tugas kat aku untuk handle. sebab aku yang beria nak buat,kan??
haa... aku handle maknanya aku bahagi-bahagi tugas la.. haha
sebenarnya aku nak buat kat tempat air terjun ke, pantai ke.. tapi kesian kat yang dah berfamily. then takde plak time yang sesuai.. belakang office pun jadi la.. ada kolam. boleh mandi-mandi jugak.. gittewww...!!!
perancangan dah siap, tugas dah dibahagi. okeyy!!! tunggu hari kejadian sahaja...

awal february, aku tengok jadual aku berubah.. tanya team mate laen, sumer tak, aku dan 2 orang lagi. maknanya 3 dari group termasuk aku dipindahkan ke team lain. yess!! aku menangis.. sedih kot. sebab aku survive dengan diorang dari hari pertama start kerja.. tapi dah nak buat macam mane..

Yang lagi sadis, hari jadual sama yang terakhir adalah hari BBQ. 17 feb 2013.. okey, abaikan perpindahan group.. yang syiookkkk sangat sebab hari tu memang syiookk...!!! memang best bile dapat team yang sporting.. event mane tak ada masalah,kan? tapi team yang sporting watkan sumernya settle.. !!
awanya team lain dijemput  tapi takde yang bagi jawapan nak datang. tapi team leader yang bekerja pada hari tu memang ada datang la...

menu:
- daging lembu & kambing
- jagung
- hotdog
- ayam black papper & biasa
- ubi keledek
- bihun goreng
- brownies
- tembikai
- macaroni fruit salad

lets layan gambar lagi syiookk sebelom aku grumblings lebih-lebih.. haha

TL with edora & siti.
minah 2 orang ni team mate aku yang dulu tapi sekarang da berenti kerja

add on, ada aku nan malissa la


we are girls.. !!! (tapi ada rayyan with is bapak) 
edora & siti. please la korang ni... geng iphone 5.. uhuhu

team guys.. yang dua orang tu bapak budak..
yang lain dalam bujang tang tang..














Dear Team, korang memang best.. hope we will work together in the same team lagi.. hope, this is not the last event with korang.. ngee

by: assez.chachers

Saturday, January 26, 2013

kisah adik KTM

Dengan yakin aku melangkah menyeberang laluan KTM melalui jejantas. Ini pertama kali aku jejak kaki di stesen KTM ini...tapi aku yakin laluan yang aku tuju dah betul. Aku duduk. Earphone aku sumbatkan di telinga. Train ke Laluan Batu Caves tiba. Aku lihat jam di tangan menunjukkan pukul 9.12 malam. Sepatutnya laluan ke Pelabuhan Klang yang sampai. Tapi kenapa laluan sana. Aku meyakinkan diri pilihan aku betul walau hakikatnya aku tidak yakin. Seorang remaja duduk di sebelahku sambil tersenyum. aku fikir-fikir haruskah aku bertanya. Malu bertanya sesat jalan. Aku hembuskan nafas lega bila remaja itu sahkan laluan aku betul. Kemuadian dye mula berbicara. Dalam masa 7 minit, aku tahu tentang keluarganya kerana aku yang bertanya. Emaknya tukang cuci, ayahnya pengawal keselamatan. Bila aku bertanya perihal adik beradik. Dye tersenyum.
"Saya sulung. Ada adik perempuan sorang." Katanya
"Adik umur berapa?"
Dye mengeluh "adik tak ada dengan kami. Orang jaga."
Aku diam. Hilang kata-kata. Reaksi mukanyatak dapat aku tafsir tapi yang pasti tak gembira.
"Umur adik berapa?" Aku bertanya lagi.
"Bulan 5 ni cukup adik 5 tahun. Dye pegi masa 3 tahun. mula-mula dye tak nak pegi tapi sekarang dye kata seronok. Adik ayah yang jaga adik kita. Adik ayah takde anak. Jadi ayah bagi adik kita. Takpe la kak. Adik pun da seronok." Aku perasan senyuman dye hambar. "Main handphone pun dye da pandai tau, kak." Dia excited tiba-tiba. Aku tak pandai nak buat tafsiran tapi mata dye seolah kesunyian.
 Aku bertanya kali terakhir berjumpa adiknya.
"Ada jugak jumpa tapi tak selalu. Dye dok perak.minggu ni cuti 3 hari, dye tak balik. Mak n ayah pun keje. Tu yang saya nak pegi rumah atuk." Jelas remaja perempuan tu.
Tren sampai. Kami naik melalui pintu yang berasingan. Aku memandang remaja itu.
Dalam hati aku membuat tafsiran sendiri.
Mungkij keluarganya susah. Sebab tu adiknya diserahkan kepada saudaranya. Dipermudahkan bila saudaranya tiada anak. Yang pasti adiknya bukan diserahkan kepada orang yang tak dikenali.semestinya ayah dye percaya kepada adik sendiri. Kurang lah beban keluarganya, bahagia juga saudaranya.
Tiba-tiba aku terbayang bagaimana keadaan adik nya semasa diberi kepada saudaranya.3 tahun, kanak-kanak dah mengenal dunia, dah mengenali siapa ibu bapa dan keluarga. Aku terbayang bagaimana peradaan emak dan ayahnya ketika itu. Terutama emaknya yang mengandungkan anak selama 9 bulan, yang menyusukan anak itu dan menjaga aanak itu.. hiba....
Namun, segalanya di tangan tuhan. Mungkin ini semua ada kebaikan bagi semua pihak. Semoga keluarga mereka sentiasa dirahmati...

Sekian,..,  :))

KTM Klang
11:24 PM

Sunday, January 20, 2013

team hangout part 1

Assalamualaikum......

Kita merancang tuhan tentukan. Poyo kan ayat? Huhu..
Mulanya kami merancang untuk keluar berjimba di times square sahaja. Tapi gegurls je la. Tibe2 geguys yang dengar, nak ikut pulak. Okey! Tapi geguys mane layan jimba2 gegurls. Mula la tukar nak ke bukit cerakah. Ade la pulak ramai nak ikut. Kalau da ramai, makin banyak cadangan dan bantahan. Pulakk!!! Then looks like kene cancel. Oke!get back plan gegurls nak times square je la.
Malam tu kami abih keje pukul 12 malam. Beria budak laki 2 orang ni ajak minum. Helloo!!! Kami anaks dara tak elok lepak tengah malam sampai pagi. Mula la kene bahan. Siap iringi kami sampai parking moto la. Oke, fine! Kami ikut. Minum je la. Da kata nak minum. Borak punyer borak tiba diorang 4 orang laki keluarkan statement nak hang out jugak.
Malas aku cakap banyak!! Cadangan ulu yam!! Terus aku bersuara.. yehaaa!!! Nak pegi!
I enjoy that day!! Sebab dapat berjimba dan sebab ada disebelahnya.. wakakaka...
Kami tak sempat perap ayam. Jadi paginya kami beli ayam yang dah diperap kat giant je. Ada ayam, daging dan ikan. Lepas tu kami cari cempedak goreng. Actually benda ni bese jek. Mandi air terjun dan berBBQ. Tapi yang best bile kawan-kawan kita best dan buat keadaan jadi best!!
Kami pegi 2 buah kereta tapi riuh macam 5 buah kereta. Haha..
 Best dapat  team yang macam ni... next plan BBQ steamboat plak.. tapi tak tahu la.. yang dirancang susah nak percaya jadi ke tak... hahaha
Siap ada khemah untuk kami.. wee!!!