Sunday, September 25, 2016

how to release stress

...Assalamualaikum...

Ha.. jom kite share macam mane nk release stress.. kite penah dapat tajuk ni masa training soft skill 2 tahun lepas. Sebenarnya cara nak release stress tu bergantung pada seseorang. Biasanya lebih kepada melakukan sesuatu yang diminati. Sesetengah orang minat shopping, so bershopping merupakan satu terapi. tapi kite tak minat shopping.. 

Kalau pada kite plak, tengok mood kite la. Kite kerja shift tau. So kalau kite stress sebab tak cukup rehat, kite akan jalan- jalan dalam kedai jual barang-barang bakeri.. Bau barang-barang dalam kedai tu ya Allah... buat kite rase nak terduduk.. betapa syoknya bau dia.  boleh rase macam otak tengah tepu seolah dicuci..kalau ada barang nak beli, kite beli la. kalau takde, kite balik je.. hihi.. tapi biasanya takkan balik dengan tangan kosong la..  :P

kalau kite stress sebab kita ada buat salah, biasanya kita akan tidur. sepanjang hari pun tak apa. then bila kite bangun, kita akan rase seolah semuanya mimpi. So release la sekejap. sekejap je la.. ehehe.. Then, betulkan la balik apa salah yang buat tu. kalau perlu mintak maaf, kita mintak maaf ye. 

Yang ni jarang la berlaku. biasanya kalau kerja shift tak same dengan team mate, kite kurang bercakap. yang ni biasanya berlaku untuk tempoh panjang macam seminggu. penah jadi mase mula-mula tukar team dulu la. so kite perlukan tempat bising. kite lepak la tempat-tempat bising dan orang ramai. macam taman, stadium.. tempat-tempat orang beriadah. bukan kite beriadah sekali. kite duduk lepak tengok orang beriadah je.. hihihi.

kalau stress tanpa reason.. penah tak? kite penah.. tak semena-mena stress.. mungkin sebab tak boleh buat apa yang kite minat.. so apa yang kite buat.. of course la baking.. biasanya kite akan buat masa offday je la. tapi kalau kek or cookies kite tak jadi.. lagi la stress.. ahaha..

pokok pangkalnya kalau stress, seeloknya mintak dari Dia.. Allah S.W.T. mohon terangkan hati.. mohon petunjuk dariNya. Semuanya bergantung pada diri sendiri..
Buat perkara yang diminati.. mestilah hilang stress kite.. sebab kite dalam keadan happy :)


25/9/2016 @ 7:45pm
office kite..bosan buat task


Monday, September 12, 2016

HEYYY...!!!

...assalamualaikum...



Sekian lama meninggalkan dunia blog.. sangat-sangat lame. kalau dulu sebulan sekali, kemudiam setahun sekali.. sekarang... bertahun-tahun..kekangan waktu dan kemudahan..

2 minggu lepas, sahabat merisik sebab tinggalkan dunia blog
eh..? ada yang menjengah rupanya.

Alhamdulillah hari ni ada kemudahan dan masa..jadi kite gunakam sebaikanya. sebenarnya dunia blog di sini buatkan aku rindu.. rindukan masa-masa aku mula mengenal dunia blog ini. tempat bercerita.. tempat meluah.. tempat peroleh idea dari blog kawan-kawan yang lain.

masa mulakan blog ini, aku di zaman UiTM. sekarang bila dah masuk zaman bekerja.. semuanya tak sama. masa, komitmen, peluang.. takkan sama.

yang pentng apa yang kite dah lalui jadikan sebagai kenangan..
apa ynag bakal dilalui, jadikan sebagai harapan.

mungkin ada peluang kita bakal berkongsi pelbagai perkara. mungkin nanti kite kongsikan resepi resepi untuk kek dan cookies. kite minat sangat buat semua tu..


Sehingga berjumpa lagi..


12/9/2016
10:39pm @ Ofis

Sunday, May 11, 2014

entry kosong

Assalmualaikum..

Sekian lama meninggalkan dunia blog, kini aku kembali tanpa idea. Tiada perihal ingin aku coretkan..

Berkenaan politik ke? Bukan minat aku tapi harus juga aku ikuti perkembangannya.. Berkenaan ape? Kos hidup naik? Mane mane negara pun akan mengalami kenaikan kos sara hidup cuma tidaklah terlalu drastik. Biasalah.. Negara menuju ke arah pembangunan.. Pemimpin menjalankan tugasnya. Harapannya tidaklah membebankan rakyat..

 Berkenaan ape lagi? kualiti moral rakyat kita? Terlalu banyak kes pembunuhan. Dari kes kanak-kanak sehingga orang tua.ada kes anak yang bunuh ibu bapanya sendiri. Semua untuk kepentingan sendiri.kualiti moral dan sivil semakin rendah.setiap hari berlaku pembunuhan.
Nauzubillah...
Minggu lepas, sedih hati terbaca kisah mayat seorang bayi ditemui dalam bekas 'flush' tandas. Astaghfirullah hal azim. Apa dosa bayi itu..? Salahkah dye dilahirkan.? Siapa yang melahirkan.? Tergamak manusia melakukan perkara itu..
Tidakkah manusia yang melakukannya dihantui rase bersalah. Aku pohon aku dijauhkan dari perkara tersebut..
Tidak aku berkelayakan menyatakan apa yang terjadi.. kerana manusia punya cara, punya hidup sendiri.
Telah ditentukan oleh-Nya.

Semoga ALLAH merahmati hidup kita sekalian hamba-Nya..

Sunday, May 19, 2013

peristiwa 14 feb

After balik keje 5 petang, aku cepat-cepat siap. Si acik dan aika beria nak ambik pukul 7  malam. 6.45 petang aku da siap.. tapi cal and text si aika.. sampai sudah dye tak jawab. Macam tak jadik jek..last2 aku tertidoe. Dengan perut lapar. Dah katanak diner, aku kosongkan perut satu hari la.. huhu. 8.55 malam tepon aku berbunyi.
"Woih! Cepat turun. Aku da kat bawah."
Ceit.. si aika baru sampai. Aku dengan mamainyer cecepat turun
Sampai bawah, da pelok2, dyemintak maaf sebab lambat. Paham dah.. hahaha. Bukan aku kisah pun tapi perut aku kisah la..
"Nak pelok, dalam kete boleh?"
Sore sape ntah jerit. Kitorang cecepat masuk kete. Citer dye bukan acik yang drive. Orang lain. Haish! Ni wat aku segan., aku bebel kat si aika and acik. Janji nak datang pukul berapa, sampai pukul berapa.. tetibe si driver depan aku pun bebel gak. Oke! Sesame la kami bebel. Huhu.. aku yang kene bagitaw jalan sebab itulah tujuan aku ikut same. Tapi aku pun berpandukan navigation.haha.
Kendian si acik and si driver pom dok la kenekan aku. Konon nyer nak sakat lah.. aku ni bendul, perhati jek maps tu. Padahal jalan straight jek.. ceit!  
Sakan aku dok bergelak nan si driver tapi bukan tau dye sape. Rupe dye pun aku tak tengok lagi. Aika pun kenalkan la...abang dye rupenyer..oke! Kami pun ke dinner la. Da abes sume, kami ke dataran. Lepak jap. Si aika dan acik ni sakan bergambar. Kol 2 baru diorang anta aku balik. Tu pun sebab aku keje kol 6.30 pagi esok. Klu tak, takdenyer diorang nak hantar aku pepagi.
Si driver ninak mintak phone aku. Nak tengok katanya.si aika plak cakap, "dye nak ambik no phone koe la tu,ase!"
 Ooo.. macam tu rupenye orang nak mintak no phone. Hahaha...
Kitorang tukar-tukar la no phone. Tapi that night dye buat something yang buatkan kau terkejut.. seyes terkejut. Aku marah! Esoknyer aku keje macam bese. Tapi that week memang aku sangat sibuk
 Last week with team..sangat la sibuk. Tapi bermula la perkenalan kami. Itu isi pentingnyer.. hahaha...
tapi dalam mase yang same, aku tetapmenidakkan kan perasaan. Aku ingatkan dye aku ni awek orang.. huhu.. even awek ke 2..
Tapi dye kata dye yakin. Aku kan tak suke orang yang terlalu yakin. 
Pertemuan kedua bile aku cakap nak makan ayam golek. Dye datang dari jauh. Tapi still bawak aika and acik. Aku la yang tak selesa kalau berdua,. Huhu..
Aku ni, tak jumpa dye takpe, tapi klu jumpa laen sikit perasaannyer.. haha..
Ntah. Aku boleh manja nan dye, gedik-gedik. Dye pun layan jek. Maybe sebab aku da lama tak gedik.. well!! Aku kan long distance relationship.huhu..
Pertemuan ke 3, kat mid valley. Still ada aika and acik.  Pertemuan ke4, baru kami berdua. Tu pun kat mid valley jugak. Dye text aku cakap nak jumpa sebab dye tension. Aku pun tak tahu macam mana aku boleh setuju. Then jumpa jek la. Haha... 
Day by day kitorang contact. Tapi si driver ni jenis suke call. Yup! Admit dye da brape kali nak aku jadi awek dye. Tapi aku ingatkan dye aku awek orang even aku nan bf aku semakin jauh jurangnyer.That night aku agak tension. Aku rase sangat rimas.aku marah si driver.. aku tengking dye. Bese aku marah, dye oke jek. Tetibe hari ni sentap. Haish! Dye da tak jawab call aku, dye tak reply aku. Then aku bercall dengan aika. Si aika plak nak makan burger bakar kat cheras. Oke aku layan jek. Dye kata nak bawak abang. Tak kesah pun. Malam tu, si driver call aku suh aku turun. Aku tunggu kat bawah. Diorang sampai aku terus masuk kete. Aika tidur,aku borak dan gelak-gelak nan acik. Aku nan driver kan gadoh., hurm..!!! Tapi dye langsung tak pandang. Aku tengok dye ikut cermin jek. Acik perasan la. Mase makan burger bakar, si driver ni langsung tak nak cakap nan aku even pandang pun tak. Aku tanya nak order air ape pun, si acik yang jawabkan. Alahai jauhnyer rajuk..hmm...
Tetibe dye nak suap burger..aku tak nak!merajuk la konon. Huhu.. tetibe aku pasan mulut dye cakap something yang buatkan secara automatik mulut aku terima suapa dye. Ggrr!!! Lepas tu dye gelak dan aku malu sendiri.. Huhu
Then mase nak balik, boleh dye jalan dan tinggalkan aku kat belakang.ceit!tak gentle la..!malam tu dye perlu tau ape aku rase. Huuiii,,,!!! dan aku memang bagitau. Dalam mase yang same aku bagi taw status aku. Ntah la.. aku tau aku salah sebab curamg dan terime si driver. Tapi biarlah ape orang nak kata, kesakitan aku dan kebahagiaan aku yang lalui. Dari hari pertama,sehingga hari ni, hampir 3 bulan hubungan ni. Aku rase inilah yang aku inginkan..tipu kalau aku kata kami tak penah gaduh dalam 3 bulan. Bagi aku gaduh tu boleh buatkan kita kenal lagi partner kite..dan sekarang, aku.. ngah lepak.. haha...  Giteww... hehe.. bubye..! Hehe