Wednesday, December 14, 2011

chachersss


by::cik chachers


Wednesday, December 7, 2011

Monday, December 5, 2011

chacherss


happy monthsary


by::cik chachers

Thursday, December 1, 2011

Tipuu…!!! Alamak! Kantoi

Cikgu Kamal Adli:     Justin Bieber, kenapa tak datang kelas semalam?
Justin Bieber:               saya selesema, cikgu!
Cikgu Kamal Adli:      ada MC tak?
Justin Bieber:               alaa.. selesema je,cikgu. Takkan nak pergi klinik. makan soluble, pahtu tido. Sihat la, cikgu. Itu yang dapat datang kelas hari ni.
Cikgu Kamal Adli:      Baiklah. Alasan diterima.
Mail Lambung:              (berbisik) semalam bukan kau date dengan salema gomez ke? Bila pulak kau selsema?
Justin Bieber:               semalam aku lambat bangun la. Sebab tu tak datang kelas.
Cikgu Kamal Adli:      (buat muka selamba) JB, I hear that and I saw you yesterday.
Justin Bieber:               (tepuk dahi)
Mail Lambung:              ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha…!!!

Eh..?? da kenape cik chachers merapu tetibe JB boleh cakap melayu,kan? Kamal Adli plak sejak bile jadi cikgu..?? haish! :P
Well…!! Saje jewp buat mukaddimah dengan cipta dialog sendiri. Entry ni sebenarnya nak cakap pasal kes menipu jewp. Macam kes atas tu.
Tak tahu la anda penah menipu atau penah ditipu. Yang pasti kes-kes tipu ni selalu terjadi dalam kehidupan manusia.
Macam orang buat direct selling tu. Cakap pum pang pum pang.. barang dye la terbaik, yang sempurna. Tak ada cacat celanya. Barang ni tak pernah ada kat tempat lain la.. Gerenti beres.. macam-macam ayat dye cakap sebab nak yakinkan pengguna nak suh beli ni. dah beli, tak sampai setahun, da rosak.
Contoh lain iklan kat televisyen, macam iklan produk kecantikan. Sumer memberi kesan bagus. Jarang orang akan Nampak tulisan kecil setiap kali iklan macam ayat *kesan berbeza pada jenis kulit. Tak tahu la ini dikira menipu atau tak. ehehe!

Tipu la kalu aku cakap aku tak penah menipu. Maknanya aku pun penah menipu. Tetibe entry ni nak keluar dari otak aku malam ni sebab baru sahaja terbongkar satu rahsia tadi. Tapi aku dengar dari mulut orang lain. tak tahu la mulut orang lain tu menipu jugak atau tak. Empunya badan masih tak tahu menahu yang penipuan dye dah terbongkar. Penipuannya bukan besar mana pun.
Sebab penipuan yang kecik tu la otak aku ni nak merapu.. ehehe! Motifnya aku nak cakap. Menipu la sekecil kuman atau sebesar gajah, suatu hari nanti pasti terbongkar jugak. Yang menentukannya hanya lah masa iaitu cepat atau lambat sahaja. (bercakap berdasarkan pengalaman ditipu dan menipu.. ahaha!)


Untuk mengelak rasa bersalah sebab dah menipu, biasanya seseorang tu akan bagi alasan ‘tipu sunat’. Aku tak tahu la ada ke tak term tipu sunat yang sebenarnya. Setahu aku, dah nama tipu, tipu jugak la. :p

Ada juga alasan “menipu sebab nak jaga hati”...
Bagi aku ada betul dan ada salahnya juga ayat ni. Untuk menjaga hati seseorang, kene tipu sikit sebab kebenaran kadang-kadang menyakitkan tapi, tapi dan tapi fikirkan jika penipuan itu terkantoi. Lagi sakit oke! Tambah-tambah lagi sakit jika terkantoi dari mulut orang lain. Masa tu bagi la alasan nak jaga hati ke, nak jaga jantung ke, nak jaga limpa ke, senidiri mau ingat la.. bila orang tak percaya da kat koe, jangan la koe menangis pulak..!!! dan pabila orang tipu koe, dan memberi alasan yang sama pabila terkantoi, rasa la sendiri..(ayat kejam. Ehehe!)

Tapi lagi, hakikatnya kita tak tahu niat apa seseorang itu menipu. Yang terlebih hakikat, setiap penipuan akan terbongkar juga. Malas la nak bagi peribahasa “sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga.” Sebab sumer orang da tahu peribahasa tu. Da tahu tapi buat juga,kan? (aku cakap dengan cerminkah? ehehe!) aku bagi peribahasa ni la “kain basah, even tak jemur bawah cahaya matahari, lama-lama kering juga” ehehehe! (credit to kain dijemur bawah kipas..ahaha!) fikir-fikirkan dan Adiosss…!!!! :P



By::
Cik Chachers a.k.a
Assez.chachers

aku bukan tomboy

aku nih jarang nak tengok movie kat panggung...mase study dulu ade kengkawan yang suke download movie..bile da balik umah, adex aku pulak jenis suka ambik movie dengan kawan-kawan die.. tambah pulak kat kelantan mane ada panggung,kan? hehehe..

movie terbaru yang aku tengok adalah citer ni la.. "aku bukan tomboy".. citer dye agak kelakar la.. satu panggung tu memang sumer gelak jewp la..watak yang paling aku suka of course la scha dengan sam.. tapi citer dye takde kesudahan gak. scha tak pilih sape-sape pun.haish!
post ni buka la aku nak citer pasal citer aku bukan tomboy ni.. sebab aku tau sumer orang boleh tengok citer tu. post aku ini bertujuan untuk nak sematkan memori aku gi tengok citer ni nan sumone. aku nan  sepet ni susah nak jumpa..so, setiap apa aku lalui dengan dye, aku kenang...hahaha.. (jiwang dowh)

pada 17 november tu..
sepet:: hari ni nak gi mana? nak ikut i gi keje tak?
aku:: nak...!!!
sepet:: nanti i amex k. you siap2 tau. i amex dalam kol 9.30
aku pun siap-siap la.. pahtu dye cakap da kat depan umah.aku kuar la..kitorang gi on9 dulu..
then aku follow dye gi keje.. da siap keje, dye ajak jejalan. pahtu tetibe dye ajak tengok movie. oke aku layan. bile dye kate aku nak tengok citer ni, aku folow la jugak... well hari tu tersangat a heppy sebab dapat jejalan nan sepet. mase dalam panggung pun kitorang tak kering gusi sebab gelak banyak sangat. tapi sian sepet.. tutup muke bile oramg tengok dye mase dalam panggung tu.. (sepet, i tahu you paham kenape and ape maksud i. hahaha!)
newey to sepet:: thanx for spending tyme together with me. and than for everything specially your sacrifice yang dah macam-macam.  insyaallah ada peluang kita jumpa lagi..!! see you s0on, dear..!!

by::
cik chachers