Wednesday, November 30, 2011

karma and people

Hello…!!! Olla…!!! Blog ini sudah bersawang ker..?? huhu
most People knoe bout karma. Seperti satu term yang sangat femes dan selalu disebut oleh kawan aku “what you give, you get back”. Tak perlu lah aku nak explain dalam bahasa melayu, kan..? Allah akan memberi ganjaran yang setimpal dengan setiap perbuatan kamu. Mungkin berlipat kali ganda. Pada aku, kerana itulah adanya karma. Apa yang kau lakukan pasti ada ganjaran. Baik perbuatan kau, baik la pembalasan kau terima. Begitulah sebaliknya. 


Pernah seseorang bertanya kepada aku “do you believe karma?”
Yes, I do. Sebab aku pernah melaluinya. Walaupun perbuatan aku tu di luar kesedaran aku, aku telah menerima pembalasannya. Malah berkali ganda. Tapi ini bukanlah alasan kenapa aku suka lagu karma by cokelat tu.(eppy’s name appear in my mind right now..ahaha!) Tipu kalau saudari yang bertanya tidak pernah melaluinya kerana saudari sendiri tidak menyedari yang saudari sedang menghadapi karma dengan setiap perbuatan saudari dulu. Malas aku nak cakap banyak. Boleh pikir sendiri..da matang,kan?
 

Selalu ada keluhan “life is unfair” apabila ditimpa masalah. Berfikirlah sejenak perbuatan dahulu. Setiap pembalasan bukan sekali tapi berganda. Jika anda melakukan kebaikan, bergandalah kebaikan yang anda akan terima. Setiap kejadian atau ujian yang terjadi pada diri kita adalah pembalasan dunia. Berikan fikiran untuk berfikir sejenak, pernahkan anda melakukan perbuatan yang sama dengan apa yang anda lalui ketika ini terhadap insan lain…?? Mungkin kita lupa atau mungkin kita sendiri tidak sedar kita melakukan perkara tersebut. Karma tidak semestinya pembalasan dari orang yang merasa macam anda. Mungkin dilakukan dari insan lain.
 

So, before you said “life is unfair”, you should thinx “did you doing fair to your life?”
adioss...!!! :p 
By::
Cik Chachers a.k.a
Assez.chachers

No comments: